Leave Your Message
Проверка на интензитетот на светлината од гледачите на филмови со рендген

Вести од индустријата

Категории на вести
Избрани вести

Проверка на интензитетот на светлината од гледачите на филмови со рендген

2024-06-14

Гледачите на рендгенски филмови се суштински алатки за радиолози и други медицински професионалци за прецизно интерпретирање на сликите со рендген. Сепак, на квалитетот на овие слики може значително да влијае интензитетот на светлината на гледачот на филмот. Неправилниот интензитет на светлина може да доведе до неточни читања и погрешни дијагнози. Затоа, од клучно значење е редовно да го проверувате и прилагодувате интензитетот на светлината на вашиот прегледувач на филмови со рендген за да обезбедите оптимални перформанси.

Како да се провери интензитетот на светлината

Постојат два главни методи за проверка на интензитетот на светлината на прегледувачот на филмови со рендген:

Употреба на светломер: Светломер е специјализиран уред кој го мери интензитетот на светлината. За да користите мерач на светлина, едноставно ставете го на површината за гледање на гледачот на филмот и вклучете ја светлината. Мерачот на светлина ќе го прикаже интензитетот на светлината во кандели по квадратен метар (cd/m²).

Користење на стандардизиран тест филм: Стандардизиран тест филм е филм кој претходно бил изложен на познато ниво на зрачење. Со споредување на изгледот на тест-филмот на гледачот со референтна слика, можете да го процените интензитетот на светлината на гледачот.

Препорачан интензитет на светлина

Препорачаниот интензитет на светлина заГледачи на рендгенски филмови варира во зависност од видот на филмот што се гледа. Сепак, општо упатство е да се стремиме кон интензитет на светлина од 30-50 cd/m² за филмови со густина од 2,5 или помала, и 10-20 cd/m² за филмови со густина поголема од 2,5.

Совети за одржување на правилен интензитет на светлина

Редовно проверувајте го интензитетот на светлината на вашиот прегледувач на филмови со рендген, барем еднаш месечно.

Користете висококвалитетен извор на светлина кој е рамномерно распореден низ површината за гледање.

Редовно чистете ја површината за гледање на филмскиот прегледувач за да отстраните прашина и остатоци.

Редовно калибрирајте го мерачот на светлина за да обезбедите точни отчитувања.

Соодветниот интензитет на светлина е од суштинско значење за точни отчитувања одГледачи на рендгенски филмови . Следејќи ги советите во овој блог пост, можете да се осигурате дека вашиот прегледувач на филмови со рендген обезбедува оптимални услови за гледање за вашите потреби за медицинска слика.